Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.
Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.
Dit is een blog over eetgenot.
De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap… Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij.
Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen.
Besproken categorieën
De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.
Recent verschenen
-
Kraamkaas
Beschuit met muisjes is een bekende, traditionele zoetigheid in de kraamtijd. Daarnaast heb je bijvoorbeeld kandeel en anijs. Veel minder bekend en dus verrassender is een ander, hartig hapje. Daarover gaat deze blog.
-
Smaken van héél vroeger
De vele malen bekroonde en gelauwerde Siciliaans-Britse BBC-journalist Dan Saladino publiceerde vorig jaar een boek dat iedereen met belangstelling voor eten en de filosofische vraagstukken rond de landbouw zou moeten lezen.
-
Het raadsel van de witte knoflook
Je denkt misschien dat je een gerecht uit de topcuisine makkelijk kunt onderscheiden van een dagelijkse hap voor arme mensen. Maar witte knoflook bewijst het tegendeel.
-
Wie mag mee-eten en wie niet? Een recensie
door Cathy Salzman, een Amerikaanse historicus die al sinds mensenheugenis in Rotterdam woont. Discussies over eten gaan nooit alleen over eten. Dat is het gedachte achter het werk van Fabio Parasecoli. Parasecoli komt uit Italië en is professor Food Studies aan de universiteit van New York. Zijn nieuwste boek Gastronativism. Food, Identity, Politics introduceert het…
-
Gaat de Larense mosterd verdwijnen?
Ik heb heel lang een afkeer van mosterd gehad. Maar ook toen al had ik eigenlijk beter moeten weten. In de Franse keuken bestaat een gerecht waarvoor je een lamsbout dik insmeert met mosterd en dan heel lang in de oven zet. Dat is verrukkelijk…
Meer eetgenot
Je hebt het misschien al in je boekwinkel zien liggen: de nieuwe ‘Segnit’. Niki Segnit heeft een tijd in de voedingsindustrie gewerkt maar werkt tegenwoordig vooral voor de media (BBC Radio, The Times). Daarnaast bedacht ze een manier om alle mogelijke smaakcombinaties op zo’n manier te beschrijven dat je er ook als lezer plezier van hebt. Haar eerste Smaakbijbel verscheen in 2010 en werd wereldwijd een succes: 250.000 stuks verkocht. En nu is er dan ook een groene versie van die zich beperkt tot plantaardige combinaties. Want ook met planten alleen valt er heel wat te combineren – vooral als je ook gevoel voor humor in de mix doet. Het boek telt 400 blz., is uitgegeven door Podium, kost € 32,99 en is zoals gewoonlijk ook weer door mij vertaald.