Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.
Blijf op de hoogte
Laat je e-mailadres achter, dan laten wij het weten als er een nieuw artikel verschijnt
Uw contactgegevens worden alleen gebruikt om een melding te geven bij een nieuw artikel.
Dit is een blog over eetgenot.
De foto hierboven laat zien waarom het draait: blijdschap, verrassing, verbijstering, borrelende liefde, zintuiglijkheid, gezelschap… Maar wat eetgenot precies is, is nog niet makkelijk te zeggen. Het betekent namelijk voor iedereen – in elke streek, in heden en verleden, op elke leeftijd, in elke groep mensen – iets anders. Je eetgenot wordt daarbij ook nog bedreigd, en daarop slaan de ‘bange dagen’ in de linkerbovenhoek. Ik ben iemand die de wetenschap volstrekt serieus neemt en denk dan ook dat een gruwelijke klimaatramp onvermijdelijk is geworden. Wij en de komende generaties zullen al onze veerkracht nodig hebben, maar je vermogen tot genot helpt daarbij.
Een tip: lees deze blog liefst op je computer. Daar is hij op zijn mooist omdat veel illustraties dan het beste tot hun recht komen.
Besproken categorieën
De blog beslaat hoe dan ook een heel breed terrein. Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje te bestrijken: gastbloggers gaan me erbij helpen.
Recent verschenen
-
Olijfolie – vroeger slechter dan nu?
Was alles vroeger slechter dan nu? Veel mensen beamen dat. Zelf ben ik daar niet echt zeker van. In dit artikel nemen we de proef op de som.
-
Pioniers van het broeikaseffect
Een paar decennia geleden dacht ik, misschien wel net zoals jij, dat het uiteindelijk wel mee zou vallen met die opwarming van de atmosfeer. Maar helaas.
-
Zierikzeese moppen. Een kleine geschiedenis van de Nederlandse banketbakkerij
‘Indonesië wordt vrij’ laat zien dat één 18de-eeuws koekje de geschiedenis van een heel land kan vertellen. Maar ook in andere koekjes vind je historische ontwikkelingen terug.
-
Indonesië wordt vrij. De weldaden van een koekje
Het kolonialisme staat weer volop in de schijnwerpers, en dat is maar goed ook. Alleen bewijzen oud-Hollandse koekjes dat de kwestie ook verrassende kanten heeft…
-
Poutine en het geheim van de piep
Volgens sommige mensen is poutine het smerigste dat je in Noord-Amerika kunt eten. Dat is een misverstand.
Meer eetgenot
Je hebt het misschien al in je boekwinkel zien liggen: de nieuwe ‘Segnit’. Niki Segnit heeft een tijd in de voedingsindustrie gewerkt maar werkt tegenwoordig vooral voor de media (BBC Radio, The Times). Daarnaast bedacht ze een manier om alle mogelijke smaakcombinaties op zo’n manier te beschrijven dat je er ook als lezer plezier van hebt. Haar eerste Smaakbijbel verscheen in 2010 en werd wereldwijd een succes: 250.000 stuks verkocht. En nu is er dan ook een groene versie van die zich beperkt tot plantaardige combinaties. Want ook met planten alleen valt er heel wat te combineren – vooral als je ook gevoel voor humor in de mix doet. Het boek telt 400 blz., is uitgegeven door Podium, kost € 32,99 en is zoals gewoonlijk ook weer door mij vertaald.